KAART - AFBEELDINGEN  - VOLGENDE PROJECT
ARCHITECTUURGIDS.NL / ARCHITECTUREGUIDE.NL
WOONHUIS HENNY (HUIS TER HEIDE)
R. VAN 'T HOFF, 1915-1919, Amersfoortseweg 11a, Huis ter Heide
Woonhuis Henny (Huis ter Heide) / Private House Henny (Huis ter Heide) ( R. van 't Hoff )
© 2006 Rook & Nagelkerke

ARCHITECT(ENBUREAU):
Robert van 't Hoff

GEBOUWTYPE:
Vrijstaande woonhuizen


GERELATEERDE GEBOUWEN:
Woonhuis Lucretia

Robert van 't Hoffs faam is gebaseerd op het ontwerp van de villa voor de familie Henny. Over deze villa is uitgebreid gepubliceerd in De Stijl. Van 't Hoff is lid van deze kunstenaarsbeweging en vertegenwoordigt met Jan Wils de abstract-kubistische architectuur geënt op het werk van Wright. Van eigenlijke De Stijlarchitectuur wordt pas later gesproken met werk van Oud, Van Doesburg, Van Eesteren en Rietveld. De villa voor A.B. Henny is een van de eerste toepassingen van gewapend beton voor woningbouw in Nederland. De woning heeft een vrijwel symmetrische plattegrond. Op de begane grond, een meter boven het maaiveld, bevinden zich de entree, keuken en woonkamer over de volle breedte op het zuiden, de verdieping bevat slaapkamers. De interieurs zijn zorgvuldig afgewerkt met houten of witgeverfde profileringen aan plafond en wanden. Centraal in de woonkamer ligt een open haard. Het huis wordt verwarmd met centrale verwarming, de radiatoren en leidingen zijn in vier verticale schachten opgenomen. Voor het huis ligt een overdekt terras met een vijver, dat door een trapsgewijze opbouw een 'verfijnd spel van lichtpartijen en slagschaduwen' oplevert. Ook de balkons en bloembakken zijn zorgvuldig ingepast in de totaalcompositie van de gevels. Deze zijn witgepleisterd en voorzien van grijze plinten, banden en luifels. Door het gebruik van een gewapendbetonconstructie is een grote vrijheid in het vormen van luifels en dakoverstekken ontstaan. De vrijheid van een kolommenstructuur is echter in plattegrond en gevel nauwelijks benut. De horizontale raamstroken zijn verdeeld in kleinere eenheden van gelijke maat, waarbij de iets smallere penanten nauwelijks afwijken van de gevelkolommen.
De villa verkeert nog in vrijwel ongewijzigde staat. Meest in het oog lopende wijziging is het dichtzetten met glas van het terras tot een serre. Enige kleine wijzigingen, zowel tijdens de bouw door verandering van opdrachtgever, als in de jaren vijftig bij een verbouwing door G.Th. Rietveld, hebben nooit Van 't Hoffs goedkeuring of enthousiasme kunnen opbrengen.
Van 't Hoff realiseerde in Huis ter Heide ook woonhuis Løvdalla en woonhuis Verloop.