KAART - AFBEELDINGEN  - VOLGENDE PROJECT
ARCHITECTUURGIDS.NL / ARCHITECTUREGUIDE.NL
WARENHUIS DE BIJENKORF ROTTERDAM
M. BREUER, A. ELZAS, 1955-1957, Coolsingel 105, Rotterdam
Warenhuis De Bijenkorf Rotterdam / Department Store De Bijenkorf Rotterdam ( M. Breuer, A. Elzas )
© 2006 Rook & Nagelkerke

ARCHITECT(ENBUREAU):
Marcel Breuer

MEDEWERKENDE ARCHITECT:
Abraham Elzas

BEELDEND KUNSTENAAR:
Naum Gabo

UITBREIDING:
DSBV
Marcel Breuer
T. Devlin

MEDEWERKENDE ARCHITECT:
Daniel Schwartzman

GEBOUWTYPE:
Winkels

STAAT:
DSBV i.s.m. M. Breuer & T. Devlin (parkeergarage 1974)

In tegenstelling tot de oude, als gevolg van het bombardement gesloopte, Bijenkorf van Dudok is deze naoorlogse versie als een vrijwel gesloten doos uitgevoerd. Een kolomafstand van 12 m. garandeert een optimale indeling van de verkoopruimte. De gevel is bekleed met raatvormige in twee richtingen gefrijnde travertinplaten met spleetvensters; er zijn grotere ramen bij het restaurant en de kantoren. Omdat Breuer weigert de vorm van zijn gebouw aan te passen aan de dubbele rooilijn van de Coolsingel wordt een plastiek van Naum Gabo voor het gebouw geplaatst.