KAART - AFBEELDINGEN  - VOLGENDE PROJECT
ARCHITECTUURGIDS.NL / ARCHITECTUREGUIDE.NL
STEDENBOUWKUNDIG PLAN NESSELANDE
DS+V (DIENST STEDEBOUW EN VOLKSHUISVESTING) I.S.M. DIVERSE ARCHITECTEN, 2001-2012, Wollefoppenweg e.o., Rotterdam
Stedenbouwkundig plan Nesselande / Urban Design Nesselande ( dS+V (Dienst Stedebouw en Volkshuisvesting)  i.s.m. diverse architecten )
Boulevard  © 2011 Ossip van Duivenbode
Rotterdams nieuwste woonwijk ligt op geannexeerd gebied van de gemeente Nieuwerkerk aan den IJssel en is slechts door een metrolijn met Rotterdam verbonden. De wijk is in het kader van het Vinexprogramma gerealiseerd en bevat vooral woningen voor de midden- en hogere inkomens. De woningbouw weerspiegelt de tijdgeest en sluit aan op het algemene Vinexbeeld in Nederland. Centraal in de wijk ligt een twee kilometer lange groene zone met waterpartijen en ecologische oevers. Hier lopen ook de elektriciteitsmasten en de verhoogde metrolijn, die zijn eindpunt vindt in een kopstation. Nabij het metrostation zijn de centrumvoorzieningen geconcentreerd: winkelcentrum, wijkcentrum, bibliotheek en gezondheidscentrum. De ligging aan de Zevenhuizerplas inspireerde tot een waterwijk met 500 welstandsvrije kavels; de woningen liggen op eilandjes en hebben een steiger om een bootje aan te leggen. De welstandsvrijheid heeft geleid tot een grote diversiteit aan droomhuizen, waarvan de individuele architectuuropvattingen nogal botsen. Niet welstandsvrij is het blok waterwoningen van Joke Vos aan de entree van de Waterwijk.
Projecten: H. Moor (Metrostation Nesselande, Laan van Dada, 2000-2006), Cita architecten (Brede School/Seniorenhuisvesting Nesselande, Robert van ’t Hoffstraat, 2006), J. Vos (Waterwoningen, Marinus van Elswijkkade, 2003-2006)