KAART - AFBEELDINGEN  - VOLGENDE PROJECT
ARCHITECTUURGIDS.NL / ARCHITECTUREGUIDE.NL
KANTOORGEBOUW SHELL ROTTERDAM (UITBREIDING)
P. ZANSTRA (ZANSTRA DE CLERCQ ZUBLI & LAMMERTSMA), 1973-1976, Hofplein 20, Rotterdam
Kantoorgebouw Shell Rotterdam (uitbreiding) / Office Building Shell Rotterdam (extension) ( P. Zanstra (Zanstra De Clercq Zubli & Lammertsma) )
© 2007 Rook & Nagelkerke
Het oorspronkelijke Shellgebouw stamt uit de jaren vijftig. Het staat op poten zodat de doorgang naar het vroegere station Hofplein vrij bleef. Aan de twee koppen van het gebouw zijn trappen, liften en sanitaire ruimtes opgenomen. Aan de zuidelijke kop zijn verder directievertrekken, vergaderzalen en lunchkamers gesitueerd met uitzicht over de Coolsingel. De kantoorvertrekken hebben een curtainwall (later vervangen door blauwgroen spiegelglas); de koppen zijn bekleed met Italiaans travertin.
De later gebouwde toren van 26 verdiepingen van Zanstra De Clercq Zubli & Lammertsma is bekleed met prefabbetonelementen. Het gebouw werd bij oplevering zwaar bekritiseerd en was zelfs aanleiding tot een kantoren- en hoogbouwstop in het centrum. Voor even, want inmiddels kan de toren evengoed worden gezien als het begin van de verdichting van het centrum door middel van hoogbouw.