KAART - AFBEELDINGEN  - VOLGENDE PROJECT
ARCHITECTUURGIDS.NL / ARCHITECTUREGUIDE.NL
BIOSCOOP THALIA
J.P.L. HENDRIKS, W. VAN DER SLUIJS, L.A. VAN DEN BOSCH, 1953-1955, Kruiskade 55, Rotterdam
Bioscoop Thalia / Cinema Thalia ( J.P.L. Hendriks, W. van der Sluijs, L.A. van den Bosch )
© 2007 Rook & Nagelkerke

ARCHITECT(ENBUREAU):
Jan Hendriks
Wim van der Sluijs
Lex van den Bosch

BEELDEND KUNSTENAAR:
Carel Kneulman

RENOVATIE:
Barkema & Reijnen

BEELDEND KUNSTENAAR:
Jan van Keulen

GEBOUWTYPE:
Bioscopen en theaters

STAAT:
Barkema & Reijnen (ren. 2002)

De bioscoop Thalia werd midden jaren vijftig voor het Tuschinskiconcern gebouwd op de kruising van Lijnbaan en Kruiskade. De waaiervormige zaal grenst aan een zijde aan de Lijnbaan en is in een winkelfront opgenomen. De gebogen voorgevel is voorzien van een plastiek van sierbeton. De entree is gemarkeerd door een glazen portaal. In het interieur is getracht iets van de grandeur van de vooroorlogse Tuschinskitheaters terug te brengen. Met de verplaatsing van de bioscopen van de Kruiskade naar het Schouwburgplein verloor Thalia haar functie en leek het lot van het gebouw bezegeld. Als Thalia Lounge en Beurscafé kregen zaal en foyer in 2002 een nieuwe horecabestemming.