KAART - AFBEELDINGEN  -
ARCHITECTUURGIDS.NL / ARCHITECTUREGUIDE.NL
HOOGBOUWZONE ROTTERDAM
DIVERSE ARCHITECTEN, 1976-2007, Weena, Coolsingel, Wilhelminapier, Rotterdam
Hoogbouwzone Rotterdam / High-Rise Zone Rotterdam ( Diverse architecten )
© 2007 Rook & Nagelkerke
Rotterdam is sinds de bouw van het Witte Huis, de eerste Nederlandse wolkenkrabber, dé hoogbouwstad van Nederland. Hoogbouw werd mogelijk door technische vindingen als de lift (1854) en de introductie van staal en gewapend beton. Er werd uiteraard eerder al hoog gebouwd, zoals bij de 64 meter hoge toren van de St. Laurenskerk. Het hoogterecord ging in 1931 naar het GEB-gebouw (64 m.) en kwam via de Medische Faculteit (114 m.) en het hoofdkantoor van Nationale-Nederlanden (151 m.), bij de Maastoren, met 165 meter het hoogste gebouw van Nederland.
In internationaal perspectief zijn de Rotterdamse wolkenkrabbers overigens maar kleintjes. Al in 1931 werd in New York het 381 meter hoge Empire State Building gebouwd. De Sears Tower in Chicago (443 m.) uit de jaren zeventig had tot voor kort het hoogterecord. De hoogste wolkenkrabbers zijn momenteel in Zuid-Oost Azië te vinden. Door de slechte bodemgesteldheid is Nederland minder geschikt voor dergelijke superhoogbouw. In de top 200 van hoogste gebouwen ter wereld komt Rotterdams hoogste gebouw niet voor en in de Skyscraper Cities Ranking List staat Rotterdam op de 77ste plaats.
Begin jaren zeventig was er een eerste bescheiden hoogbouwgolf met het Bouwcentrum, de Coolse Poort en het tweede Shellgebouw. Deze 95 meter hoge 'laatste erectie van het grootkapitaal' leidde tot een hoogbouwstop in het centrum, waar kleinschaligheid het thema werd. Begin jaren tachtig kreeg de interesse voor hoogbouw een nieuwe impuls met de bouw van de groene spiegelglazen WTC-toren (93 m.) boven de Beurs, het symbool van het nieuwe Rotterdamse elan. Vanaf 1986 werd een groot aantal hoge kantoorgebouwen in het centrum gerealiseerd, met name langs het Weena, de Coolsingel en de Boompjes. Sinds 1998 wordt de hoogbouw geconcentreerd in een zone die loopt vanaf het Centraal Station tot de Kop van Zuid.
Enkele hoogbouwprojecten in deze hoogbouwzone zijn een aparte vermelding waard. Voor kantoorgebouw de Coolse Poort werd het wederopbouwpand van het Rotterdamsch Nieuwsblad gesloopt. Door de situering van deze hoogbouw wordt de zichtlijn vanaf de Coolsingel afgebogen naar de Leuvehaven. Het gebouw bestaat uit drie delen met centraal een betonnen stabiliteitskern met stijgpunten en leidingschachten. Door de roodpaarse curtainwall van glas en aluminium kreeg het gebouw de bijnaam 'Aubergine' en 'Rode Kroot'.
Tegenover het historische Schielandshuis staat de 101 meter hoge Schielandtoren met 31 verdiepingen en 109 huurappartementen. Aanvankelijk waren er plannen voor een kantoortoren op deze plek, maar om bij te dragen aan de levendigheid in de binnenstad kreeg de toren een woonfunctie. Het gebouw is wat betreft schaal en hoogte verwant aan de veelal glazen en metalen kantoortorens in de nabijheid, maar wijkt af door de bakstenen gevels. Architect Pi de Bruijn wilde geen betonelementen met baksteen toepassen, zodat er voor het bij hoogbouw zeer ongebruikelijke traditionele metselwerk is gekozen.
Met woongebouw De Witte Keizer krijgt dit deel van het centrum Chicagoachtige allure. 107 Appartementen zijn in een 70 meter hoge toren ondergebracht. De kelder bevat een automatische parkeergarage. De onderste drie lagen bevatten kantoren en commerciële functies. De witte betonnen gevelelementen zijn verlevendigd met horizontale en verticale banden en ruwe oppervlakken.
Jarenlang waren er plannen voor hoogbouw op de plaats van de Incassobank. Toen dit gebouw een gemeentelijk monument werd moest ernaast worden gebouwd. De 104 meter hoge woontoren De Coopvaert is aan de Blaakzijde van een hoog portaal met drie betonnen kolommen voorzien om het zicht op de bijzondere hoek van de bank te behouden. De onderste lagen bevatten kantoorruimte. Dan volgt een zware overgangsconstructie met bergingen en installaties. Daarboven liggen op de negende tot en met de dertigste verdieping 119 appartementen. De parkeergarage ligt in het bouwblok erachter en is via een loopbrug bereikbaar. In de gevels van zandkleurig beton is de verticaliteit van het gebouw benadrukt.
Door de bouw van de Erasmusbrug moest het Willemsplein opnieuw worden ontwikkeld. De 90 meter hoge Hoge Erasmus bevat kantoorruimte in een rechthoekige onderbouw en 68 luxueuze appartementen. Parkeerruimte is in een apart bouwdeel geconcentreerd. De golvende gevel reflecteert de bocht in de Nieuwe Maas; aan deze zijde liggen twee woningen. Het rechthoekige bouwdeel aan de achterzijde bevat liften en trappenhuis en een op de stad gerichte woning. Bovenin het gebouw bevinden zich vijf penthouses.
Met zijn 165 meter hoogte moet de Maastoren op de Kop van Zuid het hoogste gebouw van Nederland worden. De toren, nieuwbouw voor financieel-zakelijk adviesbureau Deloitte, leidde tot protesten bij de omwonenden, met name vanwege de geplande parkeergarage op de onderste tien lagen. Het gebouw bestaat uit twee schijven van 108 en 161 meter hoogte en wordt bekleed met een lichtgrijze metalen beplating, zodat het gebouw de wolkenluchten reflecteert.