KAART - AFBEELDINGEN  - VOLGENDE PROJECT
ARCHITECTUURGIDS.NL / ARCHITECTUREGUIDE.NL
BANKGEBOUW NEDERLANDSCHE HANDEL-MAATSCHAPPIJ
C. ELFFERS, A.A. VAN NIEUWENHUIJZEN, 1941-1950, Blaak 34, Rotterdam
Bankgebouw Nederlandsche Handel-maatschappij / Bank Building Nederlandsche Handel-maatschappij ( C. Elffers, A.A. van Nieuwenhuijzen )
© 2007 Rook & Nagelkerke
Hoewel de wederopbouw van Rotterdam wordt gedomineerd door de zakelijke architectuur van het Groothandelsgebouw en de Lijnbaan zijn de eerste gerealiseerde gebouwen na de oorlog deze traditionele bankgebouwen: de Twentsche Bank van A. van der Steur, B. Hooijkaas Bzn. en B. van Veen, dit gebouw voor de Nederlandsche Handel-maatschappij van C. Elffers en A.A. van Nieuwenhuyzen en de Amsterdamsche Bank/Incassobank van de gebroeders Kraaijvanger. Om een monumentale wand langs de Blaak te creëren hebben de gebouwen vrijwel identieke bouwvolumes en liggen ze aan dezelfde rooilijn.
Om voldoende daglicht in de kantoorruimtes te krijgen is in het midden van het gebouw voor de Nederlandsche Handel-maatschappij een met glas afgedekte lichthof aangebracht. In de publiekshal en de kluis zijn wanden en vloeren bekleed met Calacattamarmer. De gevels worden gedomineerd door een rasterwerk van bakstenen penanten met een invulling van siermetselwerk en stalen kozijnen. De asymmetrisch geplaatste hoofdentree aan de Blaak is duidelijk gemarkeerd met een statig portaal met een bronzen embleem van de NHM en twee groepen meerminnen op de luifel. Het gebouw van de Twentsche Bank is afgestemd op het naastgelegen gebouw van de NHM.
Door fusies in de bankwereld verloren de gebouwen hun functie als hoofdkantoor. Eind jaren tachtig waren er plannen de gebouwen te slopen en te vervangen door hoogbouw. Het Comité Wederopbouw protesteerde met succes tegen de voorgenomen sloop. De drie banken kregen in 1995 de status van gemeentelijk monument en worden op dit moment voor verschillende kantoorfuncties gebruikt.