KAART - AFBEELDINGEN  -
ARCHITECTUURGIDS.NL / ARCHITECTUREGUIDE.NL
HET PARK
J.D. ZOCHER JR., L.P. ZOCHER, 1852-1863, Westzeedijk/Parkkade, Rotterdam
Het Park / Het Park ( J.D. Zocher jr., L.P. Zocher )
Koetshuis, J.F. Metzelaar, ca. 1870  © 2007 Rook & Nagelkerke

TUINARCHITECT:
Johan David Zocher jr.
Louis Paul Zocher

GEBOUWTYPE:
Landschapsarchitectuur

STAAT:
J.T.P. Bijhouwer, M. Vroom, J.H.R. van Koolwijk (tuinaanleg Floriade, 1960), J.F. Metzelaar (Oranjerie, Stal en Koetshuis, Baden Powelllaan 12-14, ca. 1870), M. Vermeer, D.A. Vermeer jr., L. Voskuyl (Parkzicht, voormalige Officierensociëteit, 1913, 1946)


GERELATEERDE GEBOUWEN:
Demontabele Noorse Kerk
Parkzicht
Oranjerie, Stal en Koetshuis Het Park
Euromast

Het Park is in verschillende fases aangelegd op de plek van drie buitenplaatsen. In 1852 werd het eerste gedeelte ontworpen door vader en zoon Jan David Zocher jr. en Louis Paul Zocher, befaamde tuin- en landschapsarchitecten uit Haarlem. Zij waren gespecialiseerd in de romantische Engelse landschapsstijl met sierlijke vijverpartijen, glooiende gazons en slingerende voetpaden. In 1875 kocht de gemeente ook het landgoed de Heuvel en stelde het open voor publiek. De twee openbare parken waren gescheiden door een sloot die dwars over het terrein in de noord-zuidrichting liep. In 1896 werd met slib uit de Tweede Katendrechtsehaven langs de rivier de Heuvel opgeworpen. Naar de initiatiefnemer werd het 'de Bult van De Jongh' genoemd. Hiermee wordt het Park beschermd tegen het water en tot een geheel gesmeed. De aanleg van de Maastunnel eind jaren dertig betekende dat de westelijke rand van het Park werd doorsneden en de daar aanwezige sportterreinen verdwenen. De grote internationale tuinbouwtentoonstelling Floriade in 1960 heeft veel invloed gehad op het uiterlijk van het huidige park. De Euromast verrees en daarnaast werd het Park, dat door de watersnoodramp van 1953 veel schade had opgelopen, opgeknapt. Het basisplan voor de tuinarchitectuur is van J.T.P. Bijhouwer en M.J. Vroom. Op de plek van de in 1955 gedempte sloot werd een rododendronallee aangelegd. Ook kwamen er een heemtuin en een oud-Hollandse tuin. Het Park biedt regelmatig plaats aan evenementen en manifestaties.
De diverse gebouwen in het Park stammen uit verschillende periodes. De Oranjerie, Stal en Koetshuis zijn in ongeveer 1870 gebouwd door J.F. Metzelaar voor de buitenplaats de Heuvel. In 1986 werd het herenhuis verbouwd tot restaurant Zocher's. Parkzicht is in 1913 gebouwd op de plek van de zgn. Officierensociëteit uit 1856. Sinds de jaren dertig heeft het gebouw altijd een horecafunctie gehad, variërend van theeschenkerij tot gabberdiscotheek. In 1946 werd het pand verbouwd door gemeentearchitect Voskuyl en kreeg het de karakteristieke zwierige decoraties. De demontabele Noorse kerk uit 1914 werd voor de aanleg van de Maastunnel verplaatst. Chalet Suisse aan de Kievitslaan, afkomstig van de wereldtentoonstelling in Zürich in 1939, werd voor de E55 naar Nederland verplaatst. Café-restaurant Bellevue op de Heuvel werd in 1975 door brand verwoest. Het befaamde sterrenrestaurant Parkheuvel, een modernistisch ontwerp van Henk Klunder uit 1986, ligt ongeveer op dezelfde plaats. In het Park staan standbeelden van schrijver Hendrik Tollens (J.Th. Stracké, 1860), musicus Anton Verheij (John Rädecker, 1926), padvindersvoorman Baden-Powell (Willem Verbon, 1961) en Wilhelmina (Charlotte van Pallandt, 1968).