KAART - AFBEELDINGEN  -
ARCHITECTUURGIDS.NL / ARCHITECTUREGUIDE.NL
GROOTHANDELSGEBOUW
H.A. MAASKANT, W. VAN TIJEN, 1945-1952, Stationsplein 45, Rotterdam
Groothandelsgebouw / Wholesale Building ( H.A. Maaskant, W. van Tijen )
© 2006 Rook & Nagelkerke

ARCHITECT(ENBUREAU):
Hugh Maaskant
Willem van Tijen

RESTAURATEUR:
Joop van Stigt
André van Stigt

CONSTRUCTEUR:
Kondor, De

GEBOUWTYPE:
Kantoorgebouwen

STAAT:
J. & A.J. van Stigt (rest. 2000-2005)


GERELATEERDE GEBOUWEN:
Industriegebouw Zuidplein

De naam van hét symbool van de wederopbouw van Rotterdam slaat op de groothandelsbedrijven, die bij het bombardement hun bedrijfsruimtes hadden verloren en die in dit verzamelgebouw een nieuwe, collectieve huisvesting vonden. De Rotterdamse uitspraak, met de nadruk op de eerste lettergreep, geeft ook aan dat het formaat (groot) en de monumentaliteit (groots) nog steeds indrukwekkend zijn. Bij oplevering was het enorme bouwblok (220 x 84 x 43 m.) het grootste gebouw van Nederland. De monumentale, grootse uitstraling wordt echter maar ten dele door de omvang bepaald; belangrijker is de combinatie van zakelijk, repeterend gebruik van louter beton en glas en een haast klassieke architectonische detaillering en geleding van de gevels. Het bouwvolume is door drie binnenhoven opgedeeld en wordt op de begane grond en de eerste verdieping doorsneden door interne expeditiestraten. De hoofdentree ligt aan het stationsplein, vier secundaire entrees zijn gesitueerd aan beide zijden van de twee bouwdelen tussen de binnenhoven. De begane grond en entresol van de buitenzijden van het gebouw bestaat uit winkelruimtes. De overige ruimtes zijn ingericht als magazijnen en vrij indeelbare kantoor- en verkoopruimtes. Personen- en goederenliften en galerijen rondom de binnenhoven verzorgen de verkeerscirculatie. Rondom de hoofdentree zijn collectieve voorzieningen opgenomen, waaronder het befaamde café-restaurant Engels. Veel aandacht is besteed aan de geleding van de gevels zodat het gebouw ondanks de toepassing van repeterende gevelelementen niet al te massaal overkomt. Op het dak zijn op de twee tussenbouwdelen twee gemeenschappelijke kantines gebouwd. Het dak daartussen is ingericht als gezamenlijk dakterras. Pas tien jaar na oplevering werd boven de hoofdentree het betonskelet van het dakpaviljoen afgebouwd als bioscoopzaal. Het grote venster op de stad achter het podium/filmdoek van de zaal behoort nog steeds tot een van de verrassingen van Rotterdam. Het gebouw is door de restauratiearchitecten Van Stigt in oorspronkelijke staat teruggebracht.