KAART - AFBEELDINGEN  - VOLGENDE PROJECT
ARCHITECTUURGIDS.NL / ARCHITECTUREGUIDE.NL
PARK MEERWIJK
C.J. BLAAUW, J.F. STAAL, M. STAAL-KROPHOLLER, P.L. KRAMER, G.F. LACROIX, 1915-1918, Studler van Surcklaan, Lijtweg, Meerweg, Bergen
Park Meerwijk / Park Meerwijk ( C.J. Blaauw, J.F. Staal, M. Staal-Kropholler, P.L. Kramer, G.F. LaCroix )
Plattegrond Park Meerwijk  ©
Park Meerwijk is het enige totaalproject van vrijstaande woonhuizen ontworpen door architecten van de Amsterdamse School. In 1917 geeft de tegelfabrikant A.M.A. Heystee aan vijf architecten de opdracht om een aantal villa's te bouwen in een park in het kunstenaarsdorp Bergen. Heystee kent de architecten omdat zij sinds 1914 in een van zijn zalen vergaderen. De architecten krijgen de volledige vrijheid in uitwerking en plaatsing van de villa's. Hierdoor kunnen ze hun expressionistische ideeën ongewijzigd uitwerken. De woningen zijn bescheiden van afmeting en rekening houdend met de verkoopbaarheid op verzoek van de opdrachtgever in het interieur 'niet te veel verschillend van het tegenwoordig verlangde'. De meeste villa's hebben een rieten kap en bakstenen gevels met houten kozijnen. In het interieur is, uiteraard, veel tegelwerk aangebracht. De drie woningen onder een kap van Kramer (XIII, XIV, XV) zijn in 1922 afgebrand en vervangen door nieuwe woningen. De overige woningen staan er nog. Staal beschouwde zijn drie woningen onder een kap aan de Lijtweg als mislukt en wilde ze de namen Bildad, Elifaz en Zofar (de namen van Jobs vrienden) geven. Villa Beukenhoek van M. Staal-Kropholler is na een brand ingrijpend gewijzigd en witgekalkt, evenals een gedeelte van De Ark. Het torentje op de luifel van Villa Boschkant is verdwenen. Het expressionisme van de architectuur van Park Meerwijk wordt geëvenaard door Wijdevelds beschrijving in Wendingen: 'duizenden sprookjes zijn er reeds gefluisterd. Hij (de architect) is de wever van een schoonen schijn, vlechtend in glanzende kleuren en welige vormen, geheimzinnige vormen door de zoo nuchtere architectuur'.
Projecten: I J.F. Staal (De Bark), II J.F. Staal (De Ark), IIa J.F. Staal (Tuinhuisje De Ark), III C.J. Blaauw (Boschkant, nu De Klopper), IV C.J. Blaauw (Beek en Bosch, nu Mussennest), V M. Staal-Kropholler (Meezennest), VI M. Staal-Kropholler (Meerlhuis, nu De Speeldoos), VII M. Staal-Kropholler (Beukenhoek), VIII G.F. la Croix (Dubbel woonhuis), X, XI, XII J.F. Staal (Drie woningen onder een kap), XVI C.J. Blaauw (Meerhoek, nu De Ster), XVII P.L. Kramer (Tuinhuisje De Hut)