KAART - AFBEELDINGEN  - VOLGENDE PROJECT
ARCHITECTUURGIDS.NL / ARCHITECTUREGUIDE.NL
EXPERIMENTELE WONINGBOUW DE REALITEIT
DIVERSE ARCHITECTEN, 1985-1991, De Realiteit, Almere-Stad
Experimentele woningbouw De Realiteit / Experimental Temporary Housing De Realiteit ( Diverse architecten )
© 2011 luchtfoto
In 1982 schrijft het comité De Fantasie een prijsvraag uit onder het motto ‘ongewoon wonen’. Er wordt gevraagd om experimentele, vrijstaande, tijdelijke woningen die niet behoeven te voldoen aan welstandseisen of wettelijke voorschriften. De prijswinnaars (niet alleen professionele architecten) ontvangen een geldbedrag en een stuk grond in (tijdelijke) bruikleen. De wedstrijd en de gebouwde resultaten waren drie jaar later aanleiding tot een tweede, uitgebreidere versie op een andere locatie, ditmaal onder de titel De Realiteit. Vrijwel alle prijswinnende ontwerpen zijn in de loop der jaren daadwerkelijk gebouwd, veelal door zelfbouwende ontwerpers en gesponsord door bouwmateriaalleveranciers. De resultaten zijn uiteenlopend van aard en kwaliteit, maar vertonen allemaal de charme van het direct gebouwde idee.
Op het grotere terrein van De Realiteit zijn de blikvangers het lowtech, op drijvers geplaatste Amfibie, het hightech zonne-energie-experiment met karakteristiek warmwateropslagvat Meerzicht, de stalen directiekeet op pilotis met classicistische referenties Polderblik, de containerstapeling Tijdelijk Wonen, het huis met de mooiste naam ‘Er vliegt een vogel onder ons huis’ en de uitklapcaravan Markies.
Projecten De Realiteit: 7 T. Koolhaas (Polderblik), 9 M. Koolen (Ibis), 11 D. Bruijne, G. Koppelman (Er vliegt een vogel onder ons huis), 13 J. Wagenaar, H. Weijsenfeld (Boven de Zeespiegel), 15 L. van Bemmelen, H. Liem (De Cirkelwoning), 17 B.J. van den Brink (Meerzicht), 19 M.H. Meijs (Diogenes II), 21 M. van Roosmalen, M. van Gessel (Macadine), 23 M. van der Dalen, P. Claassens (Cargo), 25 E.F. Böhtlingk (Markies), 27 J.E. Hammink (De naam van het huis), 8 H. Slawik (Tijdelijk Wonen), 10 J.G.C. Abbo (Golfhuis), 12 G.A. Janga (De Steigerhut), 14 Holvast en Van Woerden (Amfibie), 16 J.H.M. & R.M. van Well (P.S.), 18 W.M. Gerretsen (Zeiltoren)