KAART - AFBEELDINGEN  - VOLGENDE PROJECT
ARCHITECTUURGIDS.NL / ARCHITECTUREGUIDE.NL
BANKGEBOUW TWENTSCHE BANK
A. VAN DER STEUR, B. HOOIJKAAS BZN., B. VAN VEEN, 1945-1950, Blaak 28, Rotterdam
Bankgebouw Twentsche Bank / Bank Building Twentsche Bank ( A. van der Steur, B. Hooijkaas Bzn., B. van Veen )
© 2007 Rook & Nagelkerke
Hoewel de wederopbouw van Rotterdam wordt gedomineerd door de zakelijke architectuur van het Groothandelsgebouw en de Lijnbaan zijn de eerste gerealiseerde gebouwen na de oorlog deze traditionele bankgebouwen: deze Twentsche Bank van A. van der Steur, B. Hooijkaas Bzn. en B. van Veen, de Nederlandsche Handel-maatschappij van C. Elffers en A.A. van Nieuwenhuyzen en de Amsterdamsche Bank/Incassobank van de gebroeders Kraaijvanger. Om een monumentale wand langs de Blaak te creëren hebben de gebouwen vrijwel identieke bouwvolumes en liggen ze aan dezelfde rooilijn.
Het gebouw van de Twentsche Bank is afgestemd op het naastgelegen gebouw van de Nederlandsche Handel-maatschappij. De bank heeft een granieten plint en een hoog opgetrokken begane grond van gepolijst betonsteen. De strakke, zakelijke gevel is voorzien van een kroonlijst. De asymmetrisch geplaatste hoofdingang heeft een monumentale omlijsting. Het gebouw heeft twee royale lichthoven.
Door fusies in de bankwereld verloren de gebouwen hun functie als hoofdkantoor. Eind jaren tachtig waren er plannen de gebouwen te slopen en te vervangen door hoogbouw. Het Comité Wederopbouw protesteerde met succes tegen de voorgenomen sloop. De drie banken kregen in 1995 de status van gemeentelijk monument en worden op dit moment voor verschillende kantoorfuncties gebruikt.