KAART - AFBEELDINGEN  - VOLGENDE PROJECT
ARCHITECTUURGIDS.NL / ARCHITECTUREGUIDE.NL
KUNSTHAL
OMA, 1988-1992, Westzeedijk 341, Rotterdam
Kunsthal / Kunsthal ( OMA )
© 2006 Rook & Nagelkerke

ARCHITECT(ENBUREAU):
OMA

PROJECTARCHITECT:
Fumi Hoshino
Rem Koolhaas

BEELDEND KUNSTENAAR:
Günther Förg
Henk Visch

GEBOUWTYPE:
Musea en tentoonstellingsgebouwen


GERELATEERDE GEBOUWEN:
Museumpark Rotterdam

De Kunsthal is bedoeld als expositieruimte voor tijdelijke tentoonstellingen, waarvoor in de bestaande accommodaties geen plaats is. Het gebouw is gesitueerd tegen het dijklichaam van de Westzeedijk. Het wordt doorsneden door een voetgangersroute vanuit het Museumpark naar de Westzeedijk en een ventweg onderaan de dijk. Ook het gebouw zelf is eigenlijk een en al verkeersruimte, een spiraalsgewijs stelsel van hellingbanen rond de voetgangersroute die eveneens als hellingbaan is uitgevoerd. Deze voetgangersroute verdeelt het gebouw in twee delen: een grote vleugel aan de oostzijde waarin zich de twee grote expositiezalen bevinden en een smallere zone aan de westzijde met het als een grote hellingbaan uitgevoerde auditorium, een café-restaurant eronder en een derde kleinere expositiezaal erboven.
De beide grote expositiezalen zijn verschillend van karakter. De parkzaal op de begane grond vormt met het zwart geschilderde plafond en muren met onregelmatige verlichtingspatronen en een viertal als boomstammen omklede stalen kolommen een voortzetting van het park. De grote daglichthal is een grote kolomvrije ruimte met een transparant dak en een grote 'etalage' naar de drukke verkeersweg op de dijk. Langs beide expositiezalen bevindt zich nog een smalle galerijstrook, waarvan de verdiepingsvloer is gemaakt van stalen roosters. De derde expositieruimte boven is kleiner en gesloten uitgevoerd. De schuin geplaatste betonnen kolommen, die loodrecht op de schuin oplopende auditoriumvloer zijn geplaatst, zorgen hier voor een vervreemdend effect. Via een klein balkon kan men hiervandaan in de grote daglichthal kijken.
In de gevels zijn travertin en geteerd beton toegepast in wisselende combinaties met grote glasvlakken. Elke gevel is een autonome eenheid. De gevel aan de Westzeedijk werkt als etalage; ter verdere promotie van de tentoonstellingen is de op het dak geplaatste installatietoren in gebruik als billboard. Materialen en constructie-elementen zijn in de Kunsthal zonder verzoening tegen elkaar gemonteerd. Verschillende contrasterende materialen, duur en goedkoop, verfijnd en banaal, zijn 'koud' met elkaar geconfronteerd.