KAART - AFBEELDINGEN  - VOLGENDE PROJECT
ARCHITECTUURGIDS.NL / ARCHITECTUREGUIDE.NL
MUSEUM BOIJMANS VAN BEUNINGEN
A. VAN DER STEUR, 1928-1935, Museumpark 18, Rotterdam
Museum Boijmans Van Beuningen / Museum Boijmans Van Beuningen ( A. van der Steur )
© 2006 Rook & Nagelkerke
Rond een binnenhof liggen in twee lagen tentoonstellingszalen; op de begane grond de kunstnijverheid en op de verdieping de schilderkunst, respectievelijk achter een zandsteen- en een baksteengevel. Deze laatste is 'ter verlevendiging' met twee formaten gemetseld. De toren is om esthetische redenen toegevoegd en bevat bergruimte. Het traditionele, op de Scandinavische architectuur geïnspireerde gebouw met een functionele plattegrond, werd scherp bekritiseerd door de architecten van het Nieuwe Bouwen.
Het museum werd in 1972 uitgebreid met een grote flexibele expositieruimte, ontworpen door Alexander Bodon. Voor de collectie Van Beuningen-De Vriese, bestaande uit gebruiksvoorwerpen, is een paviljoen aan de tuinzijde van het museum gerealiseerd in de as van de museumtuin. Het open, glazen gebouw contrasteert met de gesloten baksteengevels van het bestaande gebouw. Behalve glas domineert het zilvergrijs van het aluminium van constructie-elementen, kozijnen en de karakteristieke zonwerende overstekken, een soort schoepen met lamellen. Het symmetrische paviljoen, dat thans het museumrestaurant bevat, is voorzien van een afgeronde zuidgevel. De aangebouwde toiletten zijn een ontwerp van Atelier Van Lieshout.
Door de sloop van een villa aan de Westersingel kon het Museum Boijmans Van Beuningen een nieuwe uitbreiding van de Belgische architecten Robbrecht en Daem realiseren. Op de binnenplaats staat een oorspronkelijke telefooncel van Brinkman & Van der Vlugt.